Nyheter

Skriva i "Skriva"

Det är alltid lika roligt att få nya uppdragsgivare. Eftersom jag inte har något bokprojekt igång just nu fanns det tid till att börja skriva för en ny tidning. Och lite extra roligt är det att det handlar om det som ligger mig närmast om hjärtat – att skriva. Så för tidningen Skriva har jag nu skrivit om ett samtal med författaren Linn Ullmann. Om hennes nya roman ”Flicka, 1983” och om minnets roll för skrivprocessen. Hon har upptäckt att glömskan tvärtom kan gagna kreativiteten och skrivandet.

En roman!

Bokomslag Cristina, din vilja bor i skogen

För mer än fem år sedan tog Cristina Tscherning kontakt med mig och frågade om jag ville skriva om hennes liv. Hon har pratat, jag har antecknat och skrivit. Och ingen är mer förvånad än jag. Det bidde en roman. ”Cristina, din vilja bor i skogen” kommer ut den 12 oktober 2021. På The Book Affair.

Här är en längre version av mitt debutantporträtt på Boktugg.se.

 

”Men det ligger ju alldeles i närheten. Kom, vi åker dit”.

Cristina är blek och sammanbiten. Blotta det faktum att vi sitter utanför kyrkan i Bogota där hennes födelseattest förfalskades river upp såret. Att jag nu vill dra med henne till klostret och barnhemmet där hon föddes är något hon länge önskat, men det får också hennes känslor av övergivenhet att välla över.

Vi reser i hennes fotspår, från Stockholm till Panama City och Bogotá i Colombia. Hon berättar, jag spelar in, skriver ut och skriver ned. Hon har ett stort behov av ett vittne, som tror på att allt det otäcka som hon plötsligt minns i vuxen ålder verkligen har hänt.

Sedan hon lämnar mig i en bungalow på en sandstrand vid den karibiska kusten där jag skriver de första kapitlen på det som vi då tror ska bli en biografi och ett självhjälpsverktyg om vår inre kraft till läkning.

Det är en sann berättelse som är långt mer svidande svindlande än man skulle kunna fantisera ihop. Det har inte varit ett lätt liv. Cristina har sprungit rasande fort, byggt sig en borg för att stänga ute de mörka skuggor som hennes förflutna kastar. Men när hon bränner ut sig börjar hon ifrågasätta sin hetsjakt och vid 40 års ålder lyckas hon få sin mamma att berätta vem hennes pappa är. Och plötsligt kräver hennes minnen att få komma till ytan.

Några år senare är boken klar i ett första utkast. Men ett bokförlag som får läsa återkommer med ett oväntat besked.

”Det här är ett bra råmanus till en roman”.

Min värld kastas om. Jag är journalist och fackboksförfattare till två böcker inom positiv psykologi. En roman?

Friheten är lockande. Men var går gränsen mellan verklighet och fiktion? Ja, överallt, i varje mening jag inte har kunnat lyssna på, i varje person som inte längre finns i livet, i varje plats jag inte besökt. Men också på de platser jag besökt och de människor jag mött.

Jag bestämde mig för att anta utmaningen. Jag har broderat ut, fyllt på med kött och blod men samtidigt varit sanningen trogen. Det är det roligaste och det svåraste jag gjort.

 

Förundran i Nyhetsmorgon

Katrin och jag fick sitta hos programledaren Jenny Alversjö i Tv 4:s Nyhetsmorgon söndagen den 5 juli och berätta om förundran. Samtidigt fick vi ett helt uppslag om vår förundranspromenad på SvD Idag-sidan. Och effekten lät inte vänta på sig. Förundranseffekten gick upp på försäljningstoppen både på Bokus och Adlibris.

Här kan du se inslaget 

Psykologiredaktör på HÄLSA

Jag har fått ännu ett frilansuppdrag. Från och med årsskiftet blir jag psykologiredaktör på tidningen HÄLSA. Jag kommer främst att vara ansvarig för deras nyhetssida om aktuell forskning och andra nyheter som rör vårt psykiska välmående. Yeaaaaaaah!

Här kan du läsa mer om tidningen, www.halsa.se

Skriva, rita, måla

Playshop! I våras arrangerade jag den första playshopen tillsammans med konstnären Annika Lynton. Vi kombinerade skrivande och målande – och positiv psykologi. Inte av någon speciell anledning alls, helt utan mål och syfte. Bara för att det är kul. Och nyttigt att stöka om lite bland neuronerna och skapa lite nya kopplingar uppe på hjärnkontoret. Det blev väldigt uppskattat, så i höst kör vi igen. Mejla mig om du vill vara med. Datum inte fastställt ännu.

Bli hänförd i fem steg

Vill du återupptäcka livet och låta dig hänföras? Spännande ny forskning visar att förundran är den ultimata kollektiva känslan. Den motiverar människor att göra saker för vårt gemensamma bästa, samtidigt som det skapar en känsla av att tiden saktar av eller stannar upp och gör oss mer tillfreds med livet.

Läs artikeln i Modern Psykologi här: https://modernpsykologi.se/2017/12/18/bli-hanford-i-fem-steg/

Frukostföreläsning

Hur kommer det sig att hjärnan fungerar som ett kardborrband för oro och negativitet? Och är du medveten om hur viktigt vårt välbefinnande är? Inte bara för den ”banala” lyckan utan för att det skyddar oss från stress, ökar vår inlärningsförmåga, får oss att fatta bättre beslut och bli mer produktiva och kreativa.

Frukostföreläsning om positiv psykologi planerat hos Petra Brask AB. Jag berättar om aktuell forskning inom positiv psykologi, hur vi kan bygga välbefinnande på sikt och stå starkare i såväl med- som motgång.